Ova internetska stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. :)

Ukoliko ne promijenite postavke vašeg internet preglednika, podrazumijeva se da se slažete s njihovim korištenjem.

Razumijem

 

 

Ured za transfer tehnologije pruža podršku u svim fazama implementacije i razvoja tehnologije: od ideje, procesa zaštite intelektualnog vlasništva, do komercijalizacije intelektualnog vlasništva i osnivanja tvrtke. Aktivnosti Ureda posebno su usmjerene na poticanje poduzetništva temeljenog na znanju i komercijalizaciju znanja i rezultata istraživanja. Zaposlenici UTT-a stoje Vam na raspolaganju za sva pitanja i rado će Vas savjetovati i uputiti, slobodno nam se javite! 


Procjena ideje

Iako bez dobre ideje ili otkrića nema inovacije, sama ideja u praksi ništa ne vrijedi ukoliko se ne ostvari. Ideja, otkriće, prototip ili proizvod postaje inovacija tek kada nađe put do tržišta i kada ih dovoljan broj kupaca prihvati. Procjena tržišnog potencijala važan je korak na putu komercijalizacije ideje u kojem je potrebno odrediti da li je ideja uopće izvediva, komu i na koji način će ostvarenje ideje koristiti i na kojem je tržištu uspjeh vjerojatniji. 


Zaštita intelektualnog vlasništva

Ako je vaša ideja orginalna, u trenutku kada dođe na tržište ili je predstavite drugima postaje lako dostupna svima zbog čega je jako važno brinuti o zaštiti intelektualnog vlaništva. Intelektualno vlasništvo predstavlja vrlo vrijedno nematerijalno dobro i u današnje vrijeme jedan je od glavnih pokretača mnogih upješnih tvrtki, institucija i sveučilišta. Oblik zaštite kao i način komercijalizacije ovise o obliku nastalog intelektualnog vlasništva. 

Patentom se štiti izum, odnosno novo rješenje nekog tehničkog problema, a može se odnositi na proizvod, proces ili primjenu. Autorsko pravo štiti originalni kreativni ili umjetnički izričaj, a odnosi se na znanstvena istraživanja, znanstvene i stručne radove, skladbe, slike, filmove i dr. Žig služi za zaštitu proizvoda ili usluga te njihovo razlikovanje od konkurenata, a industrijskim dizajnom se štiti vanjski izgled nekog proizvoda. Pojedine aspekte ili svojstva nekog proizvoda moguće je zaštititi kroz jedan ili više raznih oblika intelektualnog vlasništva, koji se međusobno nadopunjuju.


Potpora financiranju i pronalazak partnera

UTT aktivno prati otvorene natječaje i o njima obavještava svoje klijente, a kroz Eurospku poduzetničku mrežu (EEN) povezan je s više od 3.000 stručnjaka iz područja poduzetništva, inovacija i transfera tehnologije i može vam pomoći u internacionalizaciji poslovanja i pronalasku partnera za zajedničko prijavljivanje projekata.  


Edukacije

Za naše klijente redovito organiziramo edukacije i treninge s aktualnim i primjenjim poduzetničkim znanjima. Prezentacije i sve materijale s nekih od održanih radionica možete pronći ovdje.