Ova internetska stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. :)

Ukoliko ne promijenite postavke vašeg internet preglednika, podrazumijeva se da se slažete s njihovim korištenjem.

Razumijem

Otvorene prijave na šesti krug Programa za provjeru inovativnog koncepta (PoC6)

Rok za predaju prijava je 19. siječnja 2016. do 16 h.

Dana 16. studenog 2015. godine, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) otvorila je Javni poziv za Program provjere inovativnog koncepta (PoC6). Pretprijave se podnose putem on-line sustava najkasnije do 30. studenog u 16 sati. Više informacija možete saznati u nastavku teksta i u PoC6 priručniku za prijavitelje, prepoznate centre i evaluatore (s desne strane). 

Otvaranju je prethodila najava Javnog poziva prilikom čega je Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu održao u petak 23.10. kratku radionicu kako bi se zainteresirane prijavitelje upoznalo s Programom. Tako su sudionici imali priliku saznati na što najviše obratiti pozornost kod pripreme i pisanja projekata te sve potrebne informacije o uvjetima natječaja.

Prezentacije s radionice možete preuzeti ispod:

UTT stoji na raspolaganju za sva eventualna pitanja i podršku u pisanju Pretprijava. Napominjemo da je prije dogovora termina sastanak potrebno imati skiciran inicijalni projektni prijedlog s definiranim projektnim aktivnostima i ciljevima, te okvirnim proračunom. 

U nastavku preuzmite korisne materijale i alate koji Vam mogu pomoći u pripremi, posebno u definiranju tržišnog potencijala i konkurenata te izradi cjelovitog projektnog prijedloga:


O programu

Programom provjere inovativnog koncepta moguće je provjeriti je li rezultat istraživanja, novoosmišljeni proces ili tehnologija ostvariva te ima li potencijalno komercijalnu primjenu. Program provjere inovativnog koncepta podupire pretkomercijalne aktivnosti poduzetnika u početnoj fazi razvoja inovacije, kako bi se pomogao i usmjerio daljnji razvoj i smanjio rizik investicije u kasnijoj fazi.

U sklopu programa PoC mogu se prijaviti dvije kategorije korisnika: znanstvenici i istraživači (PoCPublic)mikro, male i srednje tvrtke, kao i fizičke osobe koje imaju ozbiljnu namjeru osnovati vlastitu tvrtku (PoCPrivate). Projekt mora biti postavljen tako da mu je u fokusu provjera ili dokazivanje inovativnog koncepta ili ideje za koju se ne zna i nema dokaza funkcionira li uopće. Tehnološki rizik mora postojati stoga kroz program nije moguće financirati razvoj proizvoda.

 

Programski kriteriji 

  1. Inovativnost - natjecatelj je uvjerljivo obrazložio inovativnost predloženog rješenja i značaj poboljšanja njegovog rješenja u odnosu na postojeća rješenja na tržištu ili u razvoju.
  2. Tehnološki rizik - natjecatelj je jasno identificirao tehnološke rizike predloženog rješenja.
  3. Tržišni potencijal - natjecatelj je uvjerljivo prikazao da za njegovo rješenje postoji značajan tržišni potencijal i obrazložio razloge prihvatljivosti njegovog rješenja na ciljanom tržištu.

 

Finaciranje

Davatelj potpore je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije koja dodjeljuje bespovratna sredstva najbolje ocijenjenim projektima, a maksimalan iznos pojedinačne potpore je 350.000,00 kn. Aktivnosti koje su prihvatljive za financiranje iz programa su:

  • Demonstracija tehničke izvedivosti;
  • Izrada funkcionalnog prototipa;
  • Provjera i zaštita intelektualnog vlasništva;
  • Dodatne aktivnosti - analiza tržišta ili izrada studije isplativosti (eng. feasibility study), izrada koncepata i strategije za razvoj ili komercijalizaciju proizvoda (studija ili plan za komercijalizaciju).

Najveći mogući iznos financiranja pojedinog projekta je 350.000 kuna, a aktivnosti u projektu mogu trajati najviše 12 mjeseci od datuma početka projekta.  

Od 2010. godine provedeno je pet krugova natječaja PoC-a te ugovoreno 9 projekata koji su provedeni uz podršku UTT-a Sveučilišta u Splitu.

 

Dodatne informacije

Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu je jedan od prepoznatih centara u provedbi Programa provjere inovativnog koncepta (eng. Proof of Concept) i ima važnu ulogu u postupku Pretprijave i Prijave. Prepoznati centri, kojih je ukupno 12, ostvaruju inicijalni kontakt s natjecateljima, informiraju ih te zaprimaju  i evaluiraju Pretprijave. Osim toga pružaju savjetodavnu podršku u procesu Prijave, a ukoliko je projekt odobren za financiranje Prepoznati centri vrše monitoring i izvještavanje, te komunikaciju s HAMAG-BICRO-m koji dodjeljuje sredstva.

Za dogovor sastanaka i sva potencijalna pitanja kontaktirajte nas na poc(at)utt.unist.hr ili na broj telefona 021/566 882.